Fire Cider: Gut Health Made Easy

0
Fire Cider: Gut Health Made Easy

Η υγεία του εντέρου είναι ένα μεγάλο θέμα μεταξύ των βοτανολόγων. Ξοδεύουμε κάθε είδους χρόνο μιλώντας για την πέψη με τους πελάτες, τους μαθητές μας και μεταξύ μας. Γιατί είναι τόσο σημαντική η υγεία του εντερικού σας συστήματος;

Όλα καταλήγουν στην ευτυχία. Όταν είμαστε υγιείς, είμαστε χαρούμενοι. Η υγεία εξαρτάται από την ικανότητά σας να προσλαμβάνετε τα πράγματα της ζωής, να την αφομοιώνετε και να εκφράζετε τα αποτελέσματα με ικανοποιητικό τρόπο. Η ευτυχία απαιτεί από εσάς να τείνετε την πέψη σας σε όλα τα επίπεδα, συμπεριλαμβανομένων των εντέρων.

Η σημερινή μας κουλτούρα δίνει μεγάλη αξία στις απολαύσεις πολύ συγκεκριμένων τύπων: Γλυκές και Αλμυρές. Στα φαγητά το γλυκό και το αλμυρό είναι προφανές. Σκεφτείτε το τελευταίο γεύμα που φάγατε έξω. Οι πιθανότητες είναι ότι το μενού ήταν γεμάτο φαγητά που είναι γλυκά, όπως σαλάτες με βάση το γλυκό φτιαγμένα με ντρέσινγκ σε στιλ μέλι και μαρούλια με πολύ λίγη πικρή γεύση όπως το iceberg και το romaine, ή αλμυρά όπως εκείνα τα νόστιμα φαγητά που σε αφήνουν να αισθάνεσαι ελαφρώς ξεραμένο αργότερα. Έχουμε μια ολόκληρη βιομηχανία ανθρώπων που μελετούν πώς να κάνουν τα τρόφιμα πιο ελκυστικά στους ανθρώπους και στη συνέχεια να σχεδιάζουν τις διατροφικές μας εμπειρίες ώστε να ταιριάζουν με αυτό που εμείς οι άνθρωποι επιθυμούμε περισσότερο. Οι μηχανικοί τροφίμων γνωρίζουν ότι το γλυκό και το αλμυρό είναι οι δύο πρώτες γεύσεις που αναπτύσσουμε και είναι σχεδόν γενικά αυτές που επιθυμούμε στις καλές και στις κακές στιγμές. Οι περισσότεροι άνθρωποι θα περιέγραφαν τα άνετα φαγητά τους είτε ως γλυκά είτε ως αλμυρά ή πιθανότατα και τα δύο.

Τι κακό έχει το Sweet and Salty;

Τίποτα, αλήθεια. Είναι σημαντικά για τη γενική υγεία και την ευημερία μας. Το πρόβλημα δεν είναι συγκεκριμένα σε αυτούς. Το πρόβλημα είναι με τις υπερβολές στις οποίες βασιστήκαμε σε αυτές για να αναπληρώσουμε ό,τι μας λείπει στην υπόλοιπη ζωή μας. Είμαστε πιο επιρρεπείς στο να προσλαμβάνουμε πολύ γλυκό και αλμυρό μέσω των τροφών (ή των ποτών μας) όταν είμαστε αγχωμένοι. Αυτό, με τη σειρά του, απορρίπτει το διατροφικό μας προφίλ, επομένως έχουμε λιγότερα από τα βασικά δομικά στοιχεία για την καλή υγεία που πρέπει να αντιμετωπίσουμε και να ανακάμψουμε από το στρες.

Στο έντερο, αυτό μοιάζει με καταστάσεις φλεγμονής όπως το σύνδρομο διαρροής εντέρου ή αυτοάνοσες ασθένειες όπως η νόσος του Crohn ή ασθένειες και καταστάσεις που προκύπτουν από γενική ανισορροπία και εξάντληση όπως ο διαβήτης.

Σε πρώιμες εξελίξεις, μπορεί να μοιάζει με απλές πεπτικές ενοχλήσεις, όπως διάρροια, δυσκοιλιότητα, δυσπεψία, φούσκωμα και στομαχικές ή κοιλιακές ενοχλήσεις. Μπορεί επίσης να μοιάζει με αυτό που η Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική αποκαλεί φλεγματικές καταστάσεις, όπως αύξηση βάρους και γενικό πρήξιμο ή φλεγμονή. Για πολλούς από εμάς, είναι η ανισορροπία στον τρόπο ζωής μας που μας οδηγεί να πυροδοτήσουμε αυτές τις ασθένειες στη ζωή μας.

Τελικά, η υγεία εξαρτάται από το τι τρώμε και τον τρόπο με τον οποίο το χωνεύουμε καθώς και από το πόσο καλά χωνεύουμε τις εμπειρίες της ζωής μας…και το πώς διαχειριζόμαστε το άγχος μας.

Δεν χρειάζεται να αναθεωρήσετε τη ζωή σας μονομιάς, να εξαλείψετε όλα όσα σας αγχώνουν και να κάνετε μια δίαιτα χωρίς γλυκές και αλμυρές απολαύσεις. Αυτού του είδους οι γιγάντιες ταλαντεύσεις συχνά οδηγούν σε αντίστροφες ταλαντεύσεις όπου βρίσκεσαι αργότερα να κάνεις επιλογές που είναι ακόμη χειρότερες για σένα από ό,τι πριν προσπαθήσεις να αλλάξεις. Η αλλαγή μπορεί να ξεκινήσει σε ένα επίπεδο με ένα μωρό βήμα ή, όπως λέει η Staci Joy, ένα μικρό πράγμα.

Το πρώτο μικρό πράγμα που προτείνω να αλλάξετε είναι να προσθέσετε κάτι στη ζωή σας. Τόσα πολλά από τα Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής που προωθούνται από τους ανθρώπους στη βιομηχανία Υγείας και Ευεξίας σήμερα περιλαμβάνουν την εξάλειψη ή την απομάκρυνση και την απογύμνωση, όπως η Paleo Diet ή η Ketogenic Diet, που σας ζητούν να εγκαταλείψετε ορισμένα ή όλα τα δημητριακά μεταξύ άλλων τροφίμων. Αυτά τα ακραία βήματα λειτουργούν για μερικούς ανθρώπους, αλλά οι περισσότεροι από εμάς χρειάζεται να κάνουμε την αλλαγή πολύ πιο αργά, ξεκινώντας με κάτι που είναι εύκολο και αισθάνεται καλό αντί περιοριστικό. Έχουμε αρκετούς περιορισμούς στη ζωή μας χωρίς να δημιουργήσουμε ένα σωρό περισσότερους πριν είμαστε έτοιμοι.

Προσθέστε κάτι μικρό στο δικό σας Η καθημερινή ζωή μπορεί να είναι πολύ ωραία, ειδικά αν εστιάσετε σε αυτήν ως μια χειρονομία ακραίας αυτοφροντίδας… ακόμα και όταν η «ακραία» φύση της χειρονομίας σας είναι τόσο μικρή όσο να παίρνετε ένα νέο τσάι από βότανα μια φορά την ημέρα για να δώσετε στο σώμα σας επιπλέον φυτοθρεπτικά συστατικά ή προσθέτοντας μια ημερήσια δόση μιας δωρεάν γεύσης στη διατροφή σας. Στην πραγματικότητα, η χειρονομία δεν χρειάζεται να είναι ακραία για να την αντιληφθείτε ως τέτοια. Το να λες στον εαυτό σου ότι αξίζεις λίγη ακραία αυτο-φροντίδα είναι βαθιά ανατροφή σε πνευματικό-συναισθηματικό-ψυχολογικό επίπεδο.

Ξεκινήστε εδώ!

Επιλέξτε να προσθέσετε κάτι μικρό στο δικό σας τρόπο ζωής για να ξεκινήσετε. Τα επιπλέον φυτοθρεπτικά συστατικά είναι μια εξαιρετική επιλογή. Μπορείτε να τα πάρετε μέσω αφεψημάτων από βότανα ή μπορείτε να βρείτε άλλους τρόπους για να τα ενσωματώσετε στη ζωή σας. Ένα από τα αγαπημένα μου σπιτικά εκχυλίσματα για τη διατροφή και την ανεπαίσθητη αλλαγή της δίαιτας είναι το Fire Cider.

Το Fire Cider αναπτύχθηκε αρχικά ως μέσο για την προαγωγή της υγείας και την καταπολέμηση της κοινής γρίπης και του κρυολογήματος. Υπάρχει με τη μια ή την άλλη μορφή εδώ και τουλάχιστον 400 χρόνια. Οι σύγχρονες εκδοχές μας πιστεύεται ότι είναι παραλλαγές στο παλιό ξύδι Four Thieves Το σκεύασμα αναπτύχθηκε στη μαστισμένη από πανώλη Ευρώπη το 1600.

Ρόζμαρι Γκλάντσταρ έκανε τον όρο Fire Cider ιδιαίτερα διάσημο με τη γνωστή και πολυαγαπημένη συνταγή της που δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στη δεκαετία του 1980. Οι περισσότεροι βοτανολόγοι έχουν μια δική τους παραλλαγή, όπως και εγώ. Η δική μου επικεντρώνεται στην έγχυση όσο το δυνατόν περισσότερων θρεπτικών συστατικών στο καλό, ακατέργαστο μηλόξυδο για να βοηθήσει το σώμα να απορροφήσει τη διατροφή και να δημιουργήσει τη βάση για την υγεία που χρειαζόμαστε για να διαχειριστούμε το στρες καθώς και καταπολεμήσει την ασθένεια.

Μου αρέσει το Fire Cider ως μέσο αλλαγής εν μέρει επειδή βοηθά στην ισορροπία στο πεπτικό σύστημα. Οι γεύσεις στο Fire Cider είναι κυρίως πικάντικες και όξινες, δύο από τις γεύσεις που λείπουν συχνότερα στη σύγχρονη διατροφή μας. Προσθέτοντας λίγο ξινό στη διατροφή σας, βοηθάτε να επανεκπαιδεύσετε το πεπτικό σας σύστημα ώστε να είναι έτοιμο και ικανό να αφομοιώσει τα φαγητά σας (και τον ψυχισμό σας να αφομοιώσει τις εμπειρίες σας). Η πικάντικη γεύση, που συμβάλλει στη φωτιά σε αυτή την εκχύλιση, βοηθάει να κινηθούν τα πράγματα. Αυτές οι δύο γεύσεις προσφέρουν κάποια ισορροπία στο γλυκό και το αλμυρό, κάτι που μπορεί να βοηθήσει να μετατοπιστεί το έντερο προς την υγεία.

Η υγεία ξεκινά από το έντερο, σύμφωνα με τον Thomas Easley, Clinical Herbalist και συγγραφέα του The Modern Herbal Dispensatory: A Medicine-Making Guide. Η ευτυχία έχει τις ρίζες της στην καλή υγεία, οπότε γιατί να μην κάνετε το πρώτο σας βήμα προς την υγεία και την ευεξία με μια εύκολη αλλαγή διατροφής σήμερα;

Συστατικά

 • 5 ουγγιές/143 g (5 μέρη) Ρίζα χρένου, φρέσκια
 • 5 ουγγιές/143 g (5 μέρη) Ρίζα τζίντζερ, φρέσκια
 • 2 ουγγιές/57 g (2 μέρη) Oatstraw, στεγνό
 • 2 ουγγιές/57 g (2 μέρη) Σκελίδες σκόρδο, φρέσκες
 • 1 ουγγιά/30 γραμμάρια (1 μέρος) ρίζα κουρκουμά, φρέσκια (ή 1/2 ουγκιά/15 γραμμάρια αποξηραμένα)
 • 1 ουγγιά/30 γραμμάρια (1 μέρος) Λουλούδι αχύρου, αποξηραμένο
 • 1/2 ουγγιά/15 g (1/2 μέρος) πιπέρι καγιέν, αποξηραμένο (ολόκληρο ή σε σκόνη)
 • 64 ουγγιές/1,8 l Ακατέργαστο, Βιολογικό Μηλόξυδο (μητρική)

Εξοπλισμός

 • Μπολ
 • Τρίφτης
 • Χωνί
 • 2 γυάλινα βάζα τετάρτου με καπάκι (ή γυάλινο βάζο μισού γαλονιού με καπάκι)
 • Σουρωτήρι

Πώς να κάνετε Fire Cider

 1. Ψιλοκόψτε ή τρίψτε όλα τα φρέσκα υλικά σε ένα μπολ. Τα ανακατεύουμε καλά.
 2. Μετρήστε τα αποξηραμένα υλικά σε ένα δεύτερο μπολ. Τα ανακατεύουμε καλά.
 3. Μετρήστε το μισό από κάθε μπολ γεμάτο συστατικά σε ένα βάζο κονσερβοποίησης μεγέθους τετάρτου ή όλα αυτά σε ένα βάζο κονσερβοποίησης μεγέθους μισού γαλονιού.
 4. Προσθέστε το μηλόξυδο για να γεμίσετε κάθε βάζο κονσερβοποίησης, ανακατεύοντας όσο χρειάζεται για να εξαφανιστούν όλες οι φυσαλίδες αέρα από το μείγμα.
 5. Κλείστε καλά τα βάζα και αφήστε τα να σταθούν εκεί που θα θυμάστε να τα ανακινείτε καθημερινά για 2-4 εβδομάδες.
 6. Όταν είστε έτοιμοι σε 2-4 εβδομάδες, στραγγίστε τα στερεά από το ξύδι, κρατώντας το ξύδι για χρήση. Κομποστάστε τα στερεά. Αποθηκεύστε το έτοιμο ξύδι σε σφραγισμένο γυάλινο δοχείο σε δροσερό μέρος, όπως στο ψυγείο.

Μερικοί άνθρωποι θέλουν να παίρνουν το Fire Cider κατευθείαν με το κουτάλι. Αν αυτό είναι λίγο έντονο για εσάς, δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε το Fire Cider ως καθημερινό τονωτικό προσθέτοντας 2 ή περισσότερες κουταλιές της σούπας στο νερό (το παγωμένο νερό είναι αναζωογονητικό και το μεταλλικό νερό δημιουργεί μια εμπειρία που μοιάζει με θάμνο).

Μπορείτε επίσης να το χρησιμοποιήσετε για να αρωματίσετε γεύματα, όπως να το βάλετε στα χόρτα σας ή να το προσθέσετε στην αγαπημένη σας σάλτσα σαλάτας. Το Fire Cider χρησιμοποιείται καλύτερα άψητο, αλλά το έχω προσθέσει επίσης σε σούπες και μαγειρευτά όταν χρειάζονται λίγη φωτεινότητα ή μπουκιά.

Το Fire Cider κάνει επίσης μια πιο νόστιμη μαρινάδα. Αλείψτε το στα κρέατά σας πριν ψήσετε στο μπάρμπεκιου ή αφήστε τα να μουλιάσουν για μια ώρα ή έως και όλη τη νύχτα για να δώσετε μια υπέροχη γεύση και να τα μαλακώσετε πριν τα μαγειρέψετε. Μπορείτε να μαρινάρετε πολύ σφιχτό tofu ή tempe σε Fire Cider πριν ψήσετε στη σχάρα για 30 λεπτά για μια πικάντικη μπουκιά.

Schreibe einen Kommentar