Cacao Magic: Ψήνετε τα δικά σας φασόλια στο σπίτι

0
Cacao Magic: Ψήνετε τα δικά σας φασόλια στο σπίτι

Τελικά πήρα στα χέρια μου μερικά φασόλια κακάο. Υπάρχει λόγος για τον οποίο ο Carl Linnaes, ο Σουηδός βοτανολόγος του 1700 που έδωσε σε αυτό το όμορφο δέντρο το λατινικό του όνομα, Theobroma Cacaoεπέλεξε να της τηλεφωνήσει „Φαγητό των Θεών.» Για χιλιάδες χρόνια, η ανθρωπότητα περιποιείται το κακάο, μαζεύει τους καρπούς της, φτιάχνει κρασί και, ακόμα καλύτερα, σοκολάτα από τους σπόρους της. Έχουμε σκοτώσει, ανταλλάξουμε και σκλαβώσαμε ο ένας τον άλλον μόνο και μόνο για να την κατέχουμε. Καθώς κρατούσα αυτά τα πολύτιμα αποξηραμένα φασόλια στα χέρια μου, ένιωσα μέσα και μέσα γιατί οι αρχαίοι Μάγιας, Τολτέκοι, ακόμη και Αζτέκοι έλεγαν ιστορίες για το κακάο που ήρθε σε εμάς ως δώρο από τους Θεούς.

Λαμβάνοντας υπόψη πόση δουλειά είναι να καλλιεργείς κακάοδεντρα και πόσο μάλλον να φτάσεις στο στάδιο της μύτης, καταλαβαίνω πλήρως γιατί οι αρχαίοι Μεσοαμερικανικοί πολιτισμοί εκτιμούσαν τόσο πολύ τους κόκκους κακάο. Χρειάζονται πέντε ή έξι μήνες για να μετακινηθούν τα δέντρα κακάο από επικονιασμένη άνθιση σε πλήρως ωριμασμένο λοβό. Και, από τα χιλιάδες άνθη σε οποιοδήποτε δέντρο, μόνο το δέκα τοις εκατό περίπου από αυτά θα αποδώσουν φασόλια. Καθ‘ όλη τη διάρκεια της καλλιεργητικής διαδικασίας, οι αγρότες παρακολουθούν και περιποιούνται τα δέντρα τους επίσης προσεκτικά. Τα κακαόδεντρα είναι επιρρεπή σε ασθένειες στο περιβάλλον φυτειών. Δεν ξέρω αν τα καταφέρνουν καλύτερα στον άγριο, φυσικό τους βιότοπο ή όχι. Η εικασία μου είναι ναι, εφόσον δεν έχουμε καταπατήσει αυτόν τον βιότοπο και δεν έχουμε αποδυναμώσει το δάσος γύρω τους. Είναι επιλεκτικοί, απαιτούν μόνο τροπικές συνθήκες κάτω ορόφου: Ζεστό, Υγρό, Σκιερό, Προστατευμένο. Υπάρχει μια στενή ζώνη γης σε αυτή τη γη που η Κακάο μπορεί να την αποκαλέσει σπίτι, και μια εκλεκτή ομάδα ανθρώπων που ξέρουν πώς να τη φροντίσουν σωστά.

Δεξιόστροφα από πάνω: Αποξηραμένοι λοβοί κακάο, αποξηραμένοι κόκκοι κακάο (ανοιχτό καφέ), ψημένοι φλοιοί κακάο και καβουρδισμένοι κόκκοι κακάο (σκούρο καφέ)

Δεξιόστροφα από πάνω: Αποξηραμένοι λοβοί κακάο, αποξηραμένοι κόκκοι κακάο (ανοιχτό καφέ), ψημένοι φλοιοί κακάο και καβουρδισμένοι κόκκοι κακάο (σκούρο καφέ)

Τα δύο λίβρες αποξηραμένα φασόλια Arriba Nacional που έφτασαν στο κατώφλι μου είναι οι καρποί της δουλειάς ενός έτους από την πλευρά ενός δέντρου. Λοιπόν, το δικό μου προήλθε από ένα αγρόκτημα στον Εκουαδόρ, οπότε μάλλον δεν είναι όλα από το ίδιο δέντρο, αλλά αντιπροσωπεύουν περίπου τη συνολική σοδειά από ένα μόνο δέντρο κακάο, υποθέτοντας ότι έχει φροντιστεί καλά και είναι ικανοποιημένη με το περιβάλλον της όλο το χρόνο . Οι αγρότες μάζευαν τους λοβούς με το χέρι, φροντίζοντας να μην κόψουν το μαξιλαράκι στον κορμό ή τα κλαδιά της από τα οποία αναπτύσσονται τα άνθη και οι λοβοί ή να μην κόψουν τα γειτονικά μπουμπούκια, λοβούς ή άνθη. Άνοιξαν τους λοβούς και έβγαλαν τους σπόρους μαζί με τον λευκό, πολτό που μαλακώνει τους σπόρους, τους άφηναν να στεγνώσουν στον ήλιο και τους γύριζαν μερικές φορές την ημέρα για έως και μια εβδομάδα μέχρι να στεγνώσουν σωστά. Τα συσκεύασαν και τα έστειλαν σε μια εταιρεία εδώ στις πολιτείες που μετά τα έστειλαν σε εμένα. Είναι πολλή δουλειά μόνο και μόνο για να μου παραδώσετε μερικές λίβρες χρυσό, ε, εννοώ κόκκους κακάο.

Αφού απόλαυσα με το απολαυστικά γλυκό, λουλουδάτο, σχεδόν ζυμωμένο άρωμα των ωμών φασολιών, ζύγισα το πρώτο τέταρτο κιλό μου για ψήσιμο. Τα ωμά φασόλια έχουν μια λεπτή, σκληρή φλούδα που είναι σχεδόν αδύνατο να ξεφλουδιστεί πριν το ψήσιμο. Μετά από περίπου 35 λεπτά στον φούρνο μου (275 βαθμούς για 15 λεπτά, μετά 300 για 20 λεπτά), είχαν αρχίσει να τρίζουν αχνά. Τότε κατάλαβα ότι είχαν τελειώσει. Καθώς τα μετέφεραν από το τηγάνι σε ένα πιάτο για να κρυώσουν, το αγόρι μου βγήκε από το δωμάτιό του θέλοντας να μάθει τι έφτιαχνα. Το άρωμα είχε γεμίσει το σπίτι ζεστασιά και καλοσύνη.

Αλεσμένοι καβουρδισμένοι κόκκοι κακάο

Αλεσμένοι καβουρδισμένοι κόκκοι κακάο

Μόλις είχα ξεφλουδίσει τις φλούδες, οι οποίες ξεφλούδιζαν πολύ εύκολα αφού είχαν ψηθεί, και συνθλίψαμε μια μερίδα από τα καβουρδισμένα φασόλια μου, δοκίμασα το πρώτο μου έγχυμα κακάο. Έβαλα δύο κουταλιές της σούπας κομμένα φασόλια σε μια μικρή κατσαρόλα με βρασμένο νερό. Το έγχυμα που προέκυψε ήταν πολύ πιο απολαυστικό από ό,τι περίμενα. Το αγάπησα. Ο άνθρωπός μου το αγάπησε. Το αγόρι…καλά, εξακολουθεί να προτιμά το αγαπημένο κακάο των παιδιών για την υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, αλλά στο βιβλίο μου δεν μετράει αρκετά. Ο ουρανίσκος του είναι ακόμα λασπωμένος από φτηνές καραμέλες και εφηβικές ορμόνες. Για μένα, εκείνη η πρώτη έγχυση ήταν απολύτως Θεϊκή. Σχεδιάζω ήδη την επόμενη, μια ζεστή σοκολάτα τύπου Μάγια, βασισμένη στην παραδοσιακή μέθοδο επεξεργασίας καβουρδισμένων κόκκων κακάο.

Άλλα έργα Cacao που ίσως θέλετε να δοκιμάσετε:

Schreibe einen Kommentar