3 υπέροχες ιδέες για ενσωμάτωση σε μια αισθητηριακή ολοκληρωμένη τάξη –

3 υπέροχες ιδέες για ενσωμάτωση σε μια αισθητηριακή ολοκληρωμένη τάξη –

Juli 20, 2022 0 Von admin

Κάθε μαθητής είναι διαφορετικός και η εξισορρόπηση μιας τάξης γύρω από τον καθένα είναι πρόκληση. Ωστόσο, με την ενσωμάτωση αισθητηριακών στοιχείων σε μια τάξη, κάθε μαθητής επωφελείται. Ενσωματώστε τις έννοιες ενός αισθητηριακού δωματίου απευθείας στην τάξη σας για να δημιουργήσετε ένα περιβάλλον στο οποίο θα ευδοκιμήσουν όλοι οι μαθητές.

Χρησιμοποιείται συνήθως για άτομα με διαταραχές αισθητηριακής επεξεργασίας, αισθητηριακά δωμάτια είναι ήρεμοι ασφαλή καταφύγια. Τα αισθητήρια δωμάτια αποφεύγουν την ενεργοποίηση αισθητηριακής διέγερσης μέσω αποκλειστικού σχεδιασμού και προγραμματισμού. Αυτό το επιτυγχάνουν μέσω συγκεκριμένων χρωμάτων, φωτισμού και άλλων στοιχείων. Επίσης, δεδομένου ότι υπάρχουν πολλές διαταραχές αισθητηριακής επεξεργασίας, κάθε αισθητήριο δωμάτιο είναι μοναδικό.

Μια τάξη πρέπει να επικεντρώνεται σε όλους τους μαθητές, αλλά με την ενσωμάτωση ηρεμιστικών αισθητηριακών ιδεών σε ένα σχολείο, κάθε μαθητής επωφελείται από το βελτιωμένο περιβάλλον. Από τα στοχευμένα χρώματα έως τον ειδικό φωτισμό που βοηθά στην εστίαση, ακολουθούν τρεις ιδέες που πρέπει να ενσωματωθούν σε μια ολοκληρωμένη αισθητηριακή τάξη.

Εστιάστε στα Χρώματα.

Το χρώμα ενός δωματίου επηρεάζει τους ανθρώπους μέσα σε αυτό, ακόμα και αυτούς που δεν έχουν αισθητηριακά προβλήματα. Για παράδειγμα:

  • Τα καυτά χρώματα, συμπεριλαμβανομένου του κόκκινου και του πορτοκαλί, τονώνουν και τονώνουν.
  • Τα ψυχρά χρώματα, όπως το μπλε και το πράσινο, είναι ηρεμιστικά και καταπραϋντικά.
  • Τα ουδέτερα χρώματα, όπως το γκρι και το μαύρισμα, βελτιώνουν την εστίαση και την προσοχή.

Τα χρώματα μιας τάξης υπαγορεύουν πόσο αφοσιωμένοι είναι οι μαθητές. Οι φωτεινοί λευκοί τοίχοι μπορεί να είναι σκληροί και ενοχλητικοί για πολλούς μαθητές, ειδικά εκείνους με αισθητηριακά προβλήματα. Ομοίως, πολλές τολμηρές πιτσιλιές καυτών χρωμάτων μπορεί να υπερδιεγείρουν.

Κοίτα να χρωματίσεις το δωμάτιο σε ψυχρούς και γήινους τόνους. Τα σίγαστα ψυχρά χρώματα είναι εύκολο στην επεξεργασία. Επίσης, επειδή οι ψυχροί τόνοι έχουν μικρότερα μήκη κύματος, είναι λιγότερο πιθανό να διεγείρουν τον εγκέφαλο. Τα απαλά παστέλ χρώματα προκαλούν αισθήματα γαλήνης, γεγονός που οδηγεί σε καλύτερη δεκτικότητα κατά τη διάρκεια των μαθημάτων.

Ομοίως, οι ουδέτεροι και οι γήινοι τόνοι κάνουν εξαιρετικές αντικαταστάσεις χρωμάτων. Τα ουδέτερα χρώματα ενσωματώνονται εύκολα και αποφεύγουν την υπερδιέγερση του εγκεφάλου.

Όταν επιλέγετε χρώματα, προτιμήστε ένα ομοιόμορφο σχέδιο. Ακόμη και με ψυχρούς τόνους, πάρα πολλές αποχρώσεις μπορεί να υπερδιεγείρουν και να προκαλέσουν προβλήματα. Εξετάστε το ενδεχόμενο να κάνετε ορισμένες περιοχές του δωματίου αφιερωμένες σε διαφορετικά χρώματα. Μια χαλαρωτική γωνιά μπορεί να έχει απαλά παστέλ μπλε και πράσινα χρώματα, ενώ η περιοχή μάθησης μπορεί να χρησιμοποιήσει μαύρισμα και γκρι για να διατηρήσει την εστίαση.


Ο φωτισμός είναι σημαντικός.

Όπως τα χρώματα, τα φώτα μπορούν να βοηθήσουν ή να εμποδίσουν τους μαθητές με αισθητηριακά προβλήματα. Τα φωτεινά, που τρεμοπαίζουν ή ακόμα και τα θορυβώδη φώτα είναι σκληρά ερεθίσματα για πολλούς ανθρώπους. Και το καθαρό λευκό των λαμπτήρων φθορισμού που βρίσκονται σε πολλές τάξεις συχνά μειώνει την ικανότητα μάθησης των μαθητών.

Στην τάξη σας, εστιάστε στον ήπιο φωτισμό που βοηθά τους μαθητές να μαθαίνουν ενώ παραμένοντας ήρεμος. Τα φώτα βραχέων κυμάτων, συμπεριλαμβανομένων των μπλε και των πράσινων, ηρεμούν και βοηθούν τους μαθητές να εστιάσουν. Ακόμη και η μείωση της έντασης των υπαρχόντων φώτων βελτιώνει την αίσθηση ενός δωματίου.

Για πιο στοχευμένες ιδέες φωτισμού, σκεφτείτε:

  • Φίλτρα φωτός για τοποθέτηση πάνω από υπάρχοντα φώτα δωματίου. Αυτά είναι χρήσιμα σε συγκεκριμένους χώρους του δωματίου.
  • Τα φωτιζόμενα πάνελ τοίχου δημιουργούν διαδραστικά χαρακτηριστικά φωτός.
  • Φώτα με φυσαλίδες και κουρτίνες οπτικών ινών για ηρεμία. Αυτά τα φώτα βοηθούν στην ανακατεύθυνση της εστίασης και ηρεμούν ένα υπερδιεγερμένο μυαλό.

Τα ερεθίσματα της οπτικής διέγερσης θα διαφέρουν από παιδί σε παιδί. Επομένως, προτιμήστε τον ήπιο φωτισμό έναντι όλων των άλλων. Χρησιμοποιήστε χρώματα για συγκεκριμένες ανάγκες διάθεσης, όπως να ηρεμήσετε ολόκληρο το δωμάτιο ή να δημιουργήσετε μια χαλαρωτική γωνιά.

Απλά εναλλαγή Έξοδος λαμπτήρων φθορισμού για LED φέρνει μια σειρά από αισθητηριακές βελτιώσεις. Τα LED συχνά διαθέτουν προγραμματιζόμενα χρώματα, διάρκεια και εφέ. Με τέτοιο έλεγχο φωτισμού, ένας δάσκαλος μπορεί να παρέχει αισθητηριακή υποστήριξη σε πραγματικό χρόνο με βάση τις ανάγκες των μαθητών.


Φέρτε καταπραϋντικούς ήχους.

Οι πολλοί ήχοι στο σχολείο αποσπούν την προσοχή. Το να χτυπάνε ντουλάπια, να βουίζουν τα φώτα και να μιλάνε μαθητές είναι φυσιολογικοί, καθημερινοί ήχοι στο σχολείο. Ωστόσο, αυτοί οι ήχοι συχνά παρεμποδίζουν τη μάθηση για παιδιά με προβλήματα αισθητηριακής επεξεργασίας.

Για κάποιους, οι ήχοι που αποσπούν την προσοχή επιδεινώνουν τα προβλήματα επικοινωνίας. Οι μη λεκτικοί μαθητές και όσοι βρίσκονται επί του παρόντος σε λογοθεραπεία μπορεί να αισθάνονται παγιδευμένοι κάτω από έναν δυσάρεστο ήχο. Για άλλους, οι ήχοι που αποσπούν την προσοχή προκαλούν κατάρρευση και υπερδιέγερση. Επιπλέον, δημιουργούν ένα μη παραγωγικό περιβάλλον μάθησης.

Οι δάσκαλοι δεν έχουν τη δύναμη να εξαλείψουν όλους τους ήχους που αποσπούν την προσοχή, ειδικά αυτούς έξω από την τάξη. Ωστόσο, μπορούν να ελέγξουν τον ήχο μέσα στο δωμάτιο.

Τα παρακάτω είναι υπέροχες ηχητικές ιδέες για μια τάξη ή μια αίθουσα αισθήσεων:

  • Μαλακά, άνετα καθίσματα, μαξιλάρια και μαξιλάρια. Αυτά βοηθούν στη μείωση των ήχων, μειώνοντας έτσι την πιθανότητα ενός ξαφνικού, εκπληκτικού θορύβου. Αυτό το επιπλέον μαξιλάρι δημιουργεί επίσης ένα χαλαρωτικό μέρος για να χαλαρώσετε και να ηρεμήσετε.
  • Παίξτε απαλούς ήχους φόντου όλη την ημέρα. Οι θόρυβοι που δεν αποσπούν την προσοχή, όπως οι ήχοι της φύσης, παρέχουν μια βασική γραμμή βάσης για να ακολουθήσουν οι μαθητές.
  • Ακουστικά ακύρωσης θορύβου βοηθήστε τους μαθητές να διατηρήσουν τη στιγμή. Έχετε πολλά ζευγάρια στη διάθεσή σας για να αποφύγετε την κατάρρευση και να υποστηρίξετε τους μαθητές μέσω των ήχων που αποσπούν την προσοχή.

Οι καταπραϋντικοί ήχοι διατηρούν την ηρεμία σε μια τάξη και μια ήρεμη τάξη βοηθά κάθε μαθητή.

Τελικές σκέψεις για τα αισθητήρια δωμάτια

Η εισαγωγή ιδεών με αισθητηριακή ευαισθησία στην τάξη δημιουργεί έναν χώρο που βοηθά όλους τους μαθητές. Η δημιουργία μιας βέλτιστης τάξης ξεκινά με την εξέταση όλων των αισθητηριακών ζητημάτων. Με αυτόν τον τρόπο, οι δάσκαλοι βοηθούν κάθε μαθητή να λάβει την εκπαίδευση που του αξίζει.

Άλλες αναρτήσεις από Exceptional Thinkers που μπορεί να σας αρέσουν:

Ακολουθηστε Exceptional Thinkers στο TPT Για δωρεάνπωλήσεις και νέοι πόροι!

Συνέχισε να διδάσκεις. Συνέχισε να μαθαίνεις.

~Ο Christy από τους Exceptional Thinkers

Ίνσταγκραμ Facebook Pinterest TPT Το κατάστημά μου στο Amazon

Ακολουθούν μερικά σχετικά στοιχεία που μπορεί να σας ενδιαφέρουν:

(Αυτοί είναι σύνδεσμοι συνεργατών από τους οποίους λαμβάνω μια μικρή προμήθεια, στο χωρίς επιπλέον κόστος σε εσένα)