Το PET και η κρυφή πολυπλοκότητα της ανακύκλωσης πλαστικών

0
Το PET και η κρυφή πολυπλοκότητα της ανακύκλωσης πλαστικών

Επιφανειακά, η ανακύκλωση πλαστικών φαίνεται απλή – απλώς μεταμορφώνετε τα πλαστικά από ένα μπουκάλι και τα μεταμορφώνετε σε κάτι άλλο. Αν ήταν τόσο απλό.

Σε μια ποικιλία εργασιών που έχω συμμετάσχει τα τελευταία χρόνια με συναδέλφους, έχουμε αμφισβητήσει τι πραγματικά ανακυκλώνεται, σε τι χρησιμοποιείται και πώς μπορεί να βελτιωθεί η κατάσταση.

Το PET είναι στο σπίτι

Πάρτε, για παράδειγμα, ένα από τα πιο γνωστά, ευρέως ανακυκλωμένα πολυμερή: τερεφθαλικό πολυαιθυλένιο (PET). Αυτό ήταν το θέμα του πρόσφατη δουλειά Η Eunomia ανέλαβε για την Plastics Recyclers Europe (PRE).

Μέσα στη συσκευασία, το PET χρησιμοποιείται συχνά στην κατασκευή φιαλών ποτών. Χρησιμοποιείται επίσης σε άλλα (χωρίς ποτά) μπουκάλια και βάζα, καθώς και σε διάφορες μορφές πλαστικού δίσκου. Στο κωδικός αναγνώρισης ρητίνης σύστημα – οι αριθμοί μέσα στο τρίγωνο ανακύκλωσης σε κομμάτια πλαστικών συσκευασιών – Το PET προσδιορίζεται ως νούμερο 1. Αυτοί οι κωδικοί εισήχθησαν εν μέρει για να βοηθήσουν τους συλλέκτες και τους ανακυκλωτές να καθορίσουν τι πρέπει να δεχτούν για ανακύκλωση, αλλά, όπως θα δούμε, δεν είναι απλώς απόφαση που βασίζεται σε πολυμερή.

Εδώ στο Ηνωμένο Βασίλειο, σχεδόν κάθε τοπική αρχή ζητά από τα νοικοκυριά να διαχωρίσουν τουλάχιστον μερικά πλαστικά για ανακύκλωση. Ωστόσο, γενικά θα τους ζητηθεί να βάλουν όλα τα πλαστικά στο ίδιο δοχείο – συχνά μαζί με άλλα υλικά. Αυτό σημαίνει ότι όλο το PET – μπουκάλια και δίσκοι – συλλέγεται μαζί, μαζί με άλλα πλαστικά τα οποία η τοπική αρχή μπορεί (ή, μάλιστα, όχι) να ζητήσει από τους νοικοκυραίους να τα παρουσιάσουν για ανακύκλωση.

Οι τοπικές αρχές είχαν πάντα κάποιες επιλογές σχετικά με το τι ζητούσαν από τα νοικοκυριά να ανακυκλώσουν. Οι περισσότερες οικιακές συλλογές πλαστικών στο Ηνωμένο Βασίλειο ξεκίνησαν ως «μόνο μπουκάλια» και αρκετές άλλες χώρες ακολούθησαν αυτόν τον δρόμο. Ωστόσο, η πίεση για τη συλλογή ενός ευρύτερου φάσματος πλαστικών έχει αυξηθεί καθώς η ποικιλία και η ποσότητα των συσκευασιών που κατασκευάζονται από πλαστικό έχει επεκταθεί. Οι καλοπροαίρετοι κάτοικοι θα έχουν ρωτήσει, „γιατί να μην μπορώ να βάλω αυτόν τον δίσκο στο πλαστικό δοχείο ανακύκλωσης, εάν ένα μπουκάλι με τον ίδιο κωδικό αναγνώρισης ρητίνης είναι αποδεκτό;“ – και υποθέτοντας ότι δεν θα υπήρχε πρόβλημα, πλανήθηκε από την πλευρά της συμπερίληψης.

Τώρα, σχεδόν το 80% των τοπικών αρχών του Ηνωμένου Βασιλείου δέχονται πλαστικές γλάστρες, μπανιέρες και δίσκους, μαζί με μπουκάλια, στις συλλογές ανακύκλωσής τους. Δυστυχώς, ένα από τα βασικά ήθη της ιστορίας της ανακύκλωσης είναι ότι το λιγότερο είναι μερικές φορές περισσότερο και η επέκταση του φάσματος των πραγμάτων που συλλέγονται μπορεί στην πραγματικότητα να δημιουργήσει επιπλοκές.

Νούμερο 1 best seller

Λοιπόν, τι συμβαίνει με τη ρητίνη νούμερο 1 σήμερα; Μετά τη συλλογή, πηγαίνει σε μια μονάδα διαλογής μαζί με τα αδέρφια του πολυμερή, και πιθανώς και κάποια άλλα υλικά. Τα μηχανήματα διαλογής είναι αρκετά εκπληκτικά αυτές τις μέρες, αλλά υπάρχουν ακόμα κάποιες προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσετε. Ανάλογα με το πόσα στάδια διαλογής υπάρχουν, το PET μπορεί να καταλήξει σε μπάλες διαφορετικών υλικών. ίσως ένα μείγμα πλούσιο σε μπουκάλια, ή κυρίως διαυγές PET, ή σε μεγάλο βαθμό έγχρωμο PET, ή μικτό PET. Διαφορετικές εγκαταστάσεις θα παράγουν διαφορετικά αποτελέσματα, και αυτά θα είναι περισσότερο ή λιγότερο ελκυστικά για τους ανακυκλωτές.

Αυτήν τη στιγμή, η αγορά του ανακυκλωμένου PET (ή rPET) για τρόφιμα είναι αρκετά «καυτή». Οι επωνυμίες βρίσκονται υπό πίεση να αναβαθμίσουν το παιχνίδι τους όσον αφορά την πρόληψη των σκουπιδιών, με τις μάρκες ποτών στην πρωτοπορία. Τα άμεσα αναγνωρίσιμα προϊόντα τους είναι μεταξύ αυτών των πλαστικών αντικειμένων βρέθηκαν στους μεγαλύτερους αριθμούς σκουπίδια στις παραλίες. Ενώ η προσθήκη ανακυκλωμένου περιεχομένου δεν έχει κανένα άμεσο όφελος για τη μείωση των 8-12 εκατομμυρίων τόνων πλαστικού που καταλήγουν στον ωκεανό κάθε χρόνο, η απάντηση στο θέμα ήταν μια εξάνθημα του εταιρικός δεσμεύσεις σχετικά με το ανακυκλωμένο περιεχόμενο, καθώς οι επωνυμίες προσπαθούν να σηματοδοτήσουν ότι λαμβάνουν σοβαρά υπόψη το θέμα των απορριμμάτων.

Οι δεσμεύσεις για χρήση του rPET αυξάνουν τη ζήτηση και, κατά συνέπεια, τις τιμές της αγοράς. Τα πέλλετ rPET ποιότητας τροφίμων είναι τώρα πιο ακριβά από το αντίστοιχο παρθένο υλικό. Λοιπόν, θα νομίζατε ότι θα λαμβάναμε όσο περισσότερο PET μπορούσαμε στην ανακύκλωση.

Ξεφλουδισμένο σύστημα

Λοιπόν, όπως είπα στην αρχή, δεν είναι τόσο απλό. Για λόγους ασφάλειας των τροφίμων, υπάρχουν περιορισμοί σχετικά με το ποια ανακυκλωμένα υλικά μπορούν να έρθουν σε επαφή με τρόφιμα και ποτά. Ουσιαστικά, εάν περισσότερο από το 5% του ανακυκλωμένου υλικού σας προέρχεται από κάπου διαφορετικό από μια συσκευασία τροφίμων, τότε δεν μπορεί να έρθει σε επαφή με τρόφιμα. Έτσι, για τη συσκευασία τροφίμων, θέλουμε rPET που προέρχεται από τη συσκευασία τροφίμων.

Ωστόσο, δεν χρησιμοποιείται όλο το PET σε συσκευασίες τροφίμων και στο Ηνωμένο Βασίλειο, το PET από όλες τις πηγές γενικά συγκεντρώνεται μαζί, για να διαχωριστεί ξανά σε μια μονάδα διαλογής. Αποδεικνύεται ότι είναι λίγο δύσκολο να ταξινομήσετε με ακρίβεια τις συσκευασίες τροφίμων PET από τις συσκευασίες PET που δεν είναι τρόφιμα.

Μετά τη διαλογή, το PET συνήθως υφίσταται περαιτέρω διαλογή, άλεση και πλύση για την παραγωγή νιφάδων PET. Για την κατασκευή φιαλών απαιτείται ένα περαιτέρω βήμα, με τη νιφάδα να μετατρέπεται σε σφαιρίδια, από τα οποία (συνήθως με κάποιο υλικό από παρθένα πρώτη ύλη) κατασκευάζονται τα νέα μπουκάλια.

Οι δίσκοι PET, ωστόσο, δεν είναι πραγματικά κατασκευασμένοι από την ίδια μορφή PET με τα μπουκάλια. Η διαδικασία κατασκευής τα κάνει πιο εύθραυστα, οπότε όταν περνούν από τη διαδικασία λείανσης και πλυσίματος για να φτιάξουν νιφάδες, τείνουν να θρυμματίζονται και μεγάλο μέρος του υλικού χάνεται στην πορεία. Αυτό είναι ενδιαφέρον γιατί οι περισσότεροι δίσκοι PET που ανακυκλώνονται σε νιφάδες σήμερα φαίνεται να προέρχονται από πηγές, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου οι μονάδες διαλογής παράγουν δέματα που είναι κυρίως μπουκάλια PET, αλλά με ορισμένους δίσκους PET ακόμα.

Δίσκος PET

Δίσκος κομπλικέ; Το κομμάτι της συσκευασίας, με ανάγλυφη τη λέξη «ανακυκλώσιμο», που ενέπνευσε αυτό το blog. Φωτογραφία: © Dominic Hogg, χρησιμοποιείται κατόπιν άδειας.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, μπορεί να μην είναι εύκολο να γνωρίζουμε εάν το rPET είναι πραγματικά κατάλληλο για χρήση σε εφαρμογές επαφής με τρόφιμα. Οι δίσκοι τροφίμων μπορεί να έχουν ήδη κάποιο rPET μέσα τους και αυτό μπορεί να προέρχεται από τον τύπο πηγής που δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε εφαρμογές επαφής με τρόφιμα: το rPET μη τροφίμου μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε δίσκους τροφίμων, εφόσον το rPET δεν έρχεται σε επαφή με το φαγητό (ένα ξεχωριστό στρώμα ή στρώματα μπορεί να προστεθεί ως φράγμα μεταξύ του rPET και του φαγητού). Αλλά εάν στη συνέχεια το νέο rPET κατασκευάζεται εν μέρει από τέτοιους δίσκους, είναι λίγο-πολύ αδύνατο να βεβαιωθείτε ότι μπορεί να έρθει σε επαφή με τρόφιμα σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς.

Πράσινα μπουκάλια

Δεν χρειάζεται να είναι έτσι. Οι χώρες που λειτουργούν συστήματα επιστροφής χρημάτων κατάθεσης για δοχεία ποτών διατηρούν ουσιαστικά τα περισσότερα από τα μπουκάλια PET τους (τα περισσότερα μπουκάλια ποτών) αρκετά ξεχωριστά από τους δίσκους PET τους. Η χώρα με το υψηλότερο ποσοστό ανακύκλωσης για μπουκάλια PET είναι η Γερμανία. Η συντριπτική πλειονότητα των φιαλών ανακυκλώνεται, αλλά το 2017, μόνο το ένα τρίτο περίπου του rPET χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή νέων φιαλών. Τι συμβαίνει με τους δίσκους PET; Πολλά συλλέγονται και ταξινομούνται για ανακύκλωση, αλλά στην πραγματικότητα αποτεφρώνονται ή συναποτεφρώνονται λόγω των τεχνικών προβλημάτων που εμπλέκονται στην ανακύκλωσή τους. Είτε πρέπει να αλλάξει ο δίσκος είτε να βελτιωθεί η τεχνολογία ανακύκλωσης.

Σε ολόκληρη την Ευρώπη, φαίνεται ότι η συντριπτική πλειονότητα των δίσκων PET δεν είναι πραγματικά ανακυκλώσιμα σήμερα. Εάν ανακυκλώνονται, είναι λόγω του ότι είναι «ανεκτά» ως μέρος μιας ροής υλικού όπου χαμηλές συγκεντρώσεις δίσκων PET αναμιγνύονται με μπουκάλια. Ακόμη και τότε, το ποσοστό απώλειας σημαίνει ότι η απόδοση από τους δίσκους που εισέρχονται στις εγκαταστάσεις ανακύκλωσης είναι χαμηλή.

Πού μας αφήνει αυτό; Αναρωτιέμαι αν η ανάγλυφη λέξη «ανακυκλώσιμο» στη βάση των δίσκων PET είναι πραγματικά κατάλληλη. Η Σκωτία έχει ήδη δεσμευτεί να εισαγάγει ένα σύστημα επιστροφής κατάθεσης (DRS) για τη συσκευασία ποτών το 2022 και το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο αναμένεται να ακολουθήσει το παράδειγμά της. Υποθέτοντας ότι το DRS είναι καλά σχεδιασμένο και παρέχει υψηλές αποδόσεις, τότε θα υπάρχουν πολύ λιγότερα μπουκάλια PET στη ροή οικιακών απορριμμάτων στα οποία θα «κρύβονται» οι δίσκοι PET. Σε αυτό το σημείο, εάν δεν αναπτυχθεί η τεχνολογία, τότε οι δίσκοι PET, όπως στη Γερμανία, δεν θα ανακυκλώνονται – θα είναι μη ανακυκλώσιμοι.

Η τρέχουσα καθοδήγηση από το WRAP στο πλαίσιο του Συμφώνου για τα Πλαστικά του Ηνωμένου Βασιλείου προτείνει, ωστόσο, ότι οι δίσκοι PET θεωρούνται «ανακυκλώσιμοι» εφόσον μπορούν να ανιχνευθούν με εξοπλισμό διαλογής. Ωστόσο, η ίδια Οδηγία σημειώνει:

Οι γλάστρες/μπανιέρες/δίσκοι PET έχουν χαμηλότερο εγγενές ιξώδες που σημαίνει ότι είναι πιο εύθραυστα από τα μπουκάλια, με αποτέλεσμα μεγαλύτερη πιθανότητα να σπάσουν σε λεπτά. Η έκταση της απώλειας απόδοσης δεν είναι ποσοτικοποιημένη, καθώς επί του παρόντος τα μπουκάλια και οι δίσκοι συχνά ανακυκλώνονται μαζί. Απαιτούνται εργασίες για τη βελτίωση της ανακύκλωσης των δίσκων PET.

Η λέξη «συχνά» μπορεί να αντικατασταθεί καλύτερα με το «πάντα» την τρέχουσα στιγμή. Βασικά, εάν ένα καθαρό ρεύμα δίσκων PET δεν μπορεί να ανακυκλωθεί, είναι ανακυκλώσιμα; Εάν μια συσκευασία ανακυκλώνεται μόνο ως «ανεκτός ρύπος» και τότε, μόνο εν μέρει, είναι πραγματικά ανακυκλώσιμη; Εάν οι δεσμεύσεις της επωνυμίας για στροφή προς τις ανακυκλώσιμες συσκευασίες πρέπει να έχουν νόημα, τότε χρειαζόμαστε μια καλύτερη βάση για τον προσδιορισμό του τι είναι πραγματικά ανακυκλώσιμο.

Προτεινόμενα εικόνα: Heartlover1717 (CC BY-NC-ND 2.0), μέσω Flickr.

Schreibe einen Kommentar