Ιρλανδικός Κήπος Ειρήνης του 1ου Παγκοσμίου Πολέμου. Péronne, Γαλλία – Peter Donegan Garden Design & Landscaping

4
Ιρλανδικός Κήπος Ειρήνης του 1ου Παγκοσμίου Πολέμου.  Péronne, Γαλλία – Peter Donegan Garden Design & Landscaping

Το 2018, ο Peter Donegan επιλέχθηκε από μια γαλλική κριτική επιτροπή για να εκπροσωπήσει την Ιρλανδία για να σχεδιάσει και να υλοποιήσει έναν κήπο στην τάφρο του Chateau de Peronne του 13ου αιώνα, γνωστό ως The Historial de la Grande Guerre, στην περιοχή Somme της Βόρειας Γαλλίας.

Μια σειρά από Κήπους Ειρήνης (Jardin de la Paix) σε πολύ ιστορικές τοποθεσίες εκεί επρόκειτο να δημιουργηθούν για να τιμήσουν την εκατονταετηρίδα του τέλους του 1ου Παγκοσμίου Πολέμου. Οι κήποι επρόκειτο να σχεδιαστούν και να υλοποιηθούν από 14 διεθνώς επιλεγμένους σχεδιαστές κήπων.

Ο Ιρλανδικός Κήπος Ειρήνης του 1ου Παγκοσμίου Πολέμου του Ιστορικού Péronne που επισκέφτηκε ο Πρόεδρος Emmanuel Macron την Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2018 έχει πλέον ολοκληρωθεί. Τα επίσημα ιρλανδικά εγκαίνια του κήπου πρόκειται να ακολουθήσουν το 2019.

https://www.youtube.com/watch?v=5_S8uWf1vEU

Η ακόλουθη ανάρτηση είναι η ιστορία πίσω και για τον κήπο. Πριν ξεκινήσει η κατασκευή του ιρλανδικού κήπου, λέγεται καλύτερα σε αυτό το άρθρο από την Anthea McTiernan των The Irish Times.

Εκσυγχρονίζω: 17ου Μάιος 2019. Οι εικόνες προσφέρθηκαν από τον Aurélien Roger, Historial de la Grande Guerre.
Ο κήπος είχε έναν σκληρό πρώτο χειμώνα/άνοιξη. Είναι ακόμα πολύ νέο και νέο. Αυτά έλαβαν από την ομάδα στο κάστρο σήμερα το πρωί.

Αυτές είναι μερικές από τις φωτογραφίες του Péronne μεταξύ του μεγάλου πολέμου, 1914 – 1918.

Η σύντομη περιγραφή σε αυτόν τον κήπο 30 πόδια κάτω από το επίπεδο του δρόμου ήταν λίγο διαφορετική από κάθε άποψη και σχεδόν εντελώς διαφορετική με τους άλλους Κήπους της Ειρήνης. Εξηγείται καλύτερα προφορικά (σε σχέση με κείμενο) και πιστεύω ότι αυτό έγινε καλύτερα σε μια συνέντευξη βίντεο (παραπάνω) που παρήγαγε ο Lee Connelly. Θα σας δώσει μια καλύτερη εικόνα για τη σκέψη και γιατί σε ορισμένες περιπτώσεις βλέπετε αυτό που βλέπετε τώρα.

Το στιγμιότυπο που προβλήθηκε από τον τηλεοπτικό σταθμό France3 δείχνει τον καλύτερο τρόπο κατασκευής στη φάση 1.

Συνολικά πέρασα λίγο περισσότερες από 8,5 εβδομάδες ζώντας στην περιοχή Somme της Γαλλίας και η κατασκευή του κήπου διήρκεσε 5 εβδομάδες.

Για την ίδια την κατασκευή, ήταν δύσκολο (σχεδιασμός) επειδή η πρώτη θέα του κήπου είναι από ψηλά και όχι όπως μπορεί κανείς να συνηθίσει – να περπατάς μέσα σε αυτόν (όπως κάνουμε συνήθως) στο ύψος των ματιών, ίσως και να κοιτάς ψηλά. Αξίζει επίσης να σημειωθεί όχι μόνο ότι δεν υπήρχε ποτέ κανένας κήπος εδώ πριν, αλλά επίσης ότι ιστορικά οι τάφροι σχεδιάστηκαν αποκλειστικά για να κρατούν τους ανθρώπους έξω και στη συνέχεια από σχεδιαστική προοπτική, υπήρχε η ιστορία που είχε γνωρίσει η πόλη.

Αυτό που υπήρχε από πριν ήταν μόνο το μονοπάτι από τα σκαλιά (αριστερή πλευρά του κάστρου). Καθώς έβλεπα, παρατήρησα (και άκουγα) οι άνθρωποι περνούσαν κατευθείαν στο καφέ στο πίσω μέρος και εγώ ήθελα να πάρω τον κόσμο να θέλω να περπατήσει στη δεξιά πλευρά, από τα αριστερά, έχοντας κατέβει τα σκαλιά και να μείνει περισσότερο.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι δεν επιτρεπόταν να ανοίξει η πρόσβαση στη ράμπα στα δεξιά (όπως βλέπετε το κάστρο) που είναι τώρα φυτεμένη, καθώς θα απαιτούσε μια ράγα ασφαλείας, η οποία θα άλλαζε τους τοίχους και τη θέα των κάστρων από το δρόμο.

Η υλοποίηση ή η κατασκευή στο μυαλό, δεν έφυγε καθόλου χώμα από την τοποθεσία. ενώ κάθε κομμάτι πέτρας και χώματος που εισήχθη πέρασε πάνω από τους τοίχους 9 μέτρων και κάτω – που σήμαινε ότι τα παντα τοποθετήθηκε (πριν την παράδοση στο κάστρο) σε σάκους 1 τόνου και στη συνέχεια με γερανό/ ανυψώθηκε στον κήπο, από την αριστερή πλευρά καθώς κοιτάτε μόνο το κάστρο.

Και λόγω της γέφυρας στη μέση και του ύψους της καμάρας (στα αριστερά, όπως κοιτάτε το κάστρο) κανένα μεγάλο μηχάνημα δεν μπορούσε να έχει πρόσβαση με κανέναν τρόπο. Δεν ήταν η συνηθισμένη σου κατασκευή και για κάποιους ίσως μια πρόκληση.

Ο κήπος στο Chateau de Peronne ήταν ο μοναδικός κήπος της σειράς, λόγω της ιστορίας της τάφρου, με άδεια να σκάψει κάτω. αν και μόνο ένα συγκεκριμένο βάθος. Αυτό ήταν εξαιρετικά σημαντικό, οπότε ο ίδιος ο κήπος θα ενημέρωνε τους ανθρώπους από την θέα του δρόμου, ότι υπήρχε τώρα ένας κήπος από κάτω και επομένως ο σχεδιασμός απαιτούσε τα νέα δέντρα να ξεπεράσουν το ύψος του τοίχου. Αξίζει επίσης να ληφθεί υπόψη ότι παρατίθενται τα τείχη της τάφρου (δίπλα στο δρόμο) και το κτίριο του κάστρου στο σύνολό του, πράγμα που σημαίνει ότι το σχέδιο δεν μπορούσε να αλλάξει, να επεξεργαστεί ή να αγγίξει κανέναν από τους τοίχους και καμία φύτευση δεν μπορούσε να αλλάξει αυτό το μέλλον με κάθε τρόπο.

Και οι δύο αυτοί παράγοντες ελήφθησαν υπόψη στον αρχικό σχεδιασμό και αργότερα στην κατασκευή του κήπου.

Το Irish Peace Garden, τη νύχτα (κάτω) δείχνει τον κήπο αρκετά διαφορετικά. Οι τοίχοι της τάφρου έχουν ενσωματωμένα υπάρχοντα φώτα και αυτά (επισκευασμένα) σήμαιναν ότι ήταν δυνατό να δούμε σκιές στους τοίχους από την κορυφή του παρακείμενου δρόμου.

Σε μερικά λεπτότερα σημεία.

Καθίσματα:

Αριστερά, καθώς κοιτάτε το κάστρο:

Το κάθισμα από ψαμμίτη μήκους 12 μέτρων σχεδιάστηκε έτσι ώστε το ένα να βρίσκεται πάντα απέναντι από το άλλο και να υπάρχει διαφορά στο φινίρισμα μεταξύ των 2 κάτω στρωμάτων και του επάνω για τη δημιουργία του καθίσματος. Ήταν κακώς τελειωμένο (όσο το καλύτερο δυνατό) σκόπιμα, καθώς κανένα από τα σκηνικά που είναι η βάση του κάστρου του 13ου αιώνα και η ανακατασκευασμένη κατασκευή παραπάνω δεν θα ταίριαζε με μια τέλεια κατασκευασμένη και φινιρισμένη πέτρα.

Σωστη πλευρα:

Το δεξί είναι τοπικά πεύκο, φυτεμένο ενδιάμεσα με κερασιές, μηλιές και αχλαδιές. Η λογική είναι ότι θα σχηματίσουν ένα κουβούκλιο πάνω από αυτούς που κάθονται εκεί και (δευτερεύον) για να έχουν φρούτα μέσα. Το κάθισμα έχει διαστάσεις περίπου 14 γραμμικά μέτρα (4 x 3) ανά ορθογώνιο και πάλι, κόβεται και πλανίζεται λανθασμένα και βιδώνεται όσο το δυνατόν καλύτερα σωστά, για να δένει με αυτό που υπάρχει πίσω

Σχετικά με το αν αυτό που σχεδιάστηκε λειτούργησε είναι κάτι που μπορούσα και ένιωθα ότι θα απαιτούσε πολύ περισσότερο χρόνο και το χαμόγελό μου κόντεψε να δακρύσει όταν είδα αυτήν την τελευταία εικόνα, που μου έστειλε ο ντόπιος Bruno, την επόμενη μέρα που έφυγα από την Péronne.

Ιρλανδικές αναφορές:

Η Ιρλανδία έχει κληρονομήσει ένα τοπίο σχεδιασμένο από τη φύση και τα στοιχεία του που είναι χωρίς αμφιβολία εκπληκτικά όμορφο και με συνεχείς ονειροπολήσεις. Το ότι η κληρονομιά μας είναι μεγαλύτερη στη γεωργία είναι μια δίκαιη πρόταση και δεν επρόκειτο ποτέ να είναι ένας κήπος με θέμα «Ιρλανδικό», αλλά πιο ιρλανδικός.

Επομένως, πρέπει να αναζητηθούν οι αναφορές στα ιρλανδικά – και υπάρχουν μόνο 2.

– τα 3 Crataegus monogyna (Hawthorn) αν και τοπικά προέρχονται από βοτανικό ορισμό είναι αυτόχθονα Ιρλανδικά. Όπου μένω στο Δουβλίνο, συνήθως καλλιεργείται ως φράκτης όπως και στις γύρω αγροτικές πόλεις της Péronne. Εδώ όμως είναι μέσα στον κήπο σαν δέντρο, φυτεμένο όπως πρέπει, σε μια συστάδα τριών.
– το κάθισμα βασίζεται χαλαρά στα σχήματα του ασβεστόλιθου στο Dún Ducathair, Inis Mór. Συμπτωματικά σε αυτή τη σημείωση, η βάση του κάστρου είναι ασβεστόλιθος του 13ου αιώνα και αυτή των νησιών Aran είναι 11-15ος.

Φύτεμα:

Οι παραπάνω φωτογραφίες δείχνουν τον κήπο στις 9 Νοεμβρίου 2018. Είναι μόνιμος κήπος και όχι εκθεσιακός κήπος ή εγκατάσταση. Κάποια φυτά (Rudbeckia, Astilbe, Penstemon για παράδειγμα) είναι ποώδη αναμεμειγμένα με μερικά αειθαλή και χόρτα. Υπάρχει επίσης ένα μείγμα βοτάνων και φύτευσης μόνο για ανθοφορία και η Péronne ενθαρρύνεται πολύ να έρθει να τα μαζέψει και να τα χρησιμοποιήσει.

Το ότι δεν υπάρχουν τριαντάφυλλα ή παπαρούνες (για παράδειγμα) είναι πολύ σημαντικό – ότι ο κήπος μέσα στην τάφρο του Chateau de Peronne ατενίζει το μέλλον. ενώ μέσα στο κάστρο Το Historial de la Grande Guerre (Το Μουσείο του Μεγάλου Πολέμου) κοιτάζει και θυμάται το παρελθόν.

Αξίζει να σημειωθεί: το κλίμα στο Péronne είναι σχεδόν πανομοιότυπο με το Δουβλίνο. Και οι ομοιότητες μεταξύ των λιστών φύτευσης φυτωρίων, των ρυθμών ανάπτυξης ετησίως και των καλλιεργειών στις γύρω πόλεις έκαναν τον σχεδιασμό των κήπων και την επιλογή των φυτών αρκετά απλή.

Μπορντούρα:

Οι άκρες σκληρής ξυλείας χρησιμοποιούνται γύρω από όλη τη φύτευση και ελαφρώς ανυψωμένες. Αυτό έγινε για να επιτραπεί ένα μεγαλύτερο βάθος φύτευσης, να δημιουργηθεί μια πιο καθορισμένη γραμμή όταν την κοιτάμε από ψηλά και μια αίσθηση περπάτημα (σε σχέση με το περπάτημα στο παρελθόν) λόγω της ελαφριάς κλίσης προς τις δύο πλευρές.

Προμήθεια:

Από την ξυλεία, τη φύτευση και την πέτρα? στους εργολάβους, μπογιά και τσιμέντο – όλα προμηθεύονταν όσο το δυνατόν τοπικά. Το διαμέρισμά μου ήταν δίπλα στο Δημαρχείο (Péronne) όπου έμενα σχεδόν για όλες τις διαμονές μου εκεί (8 συνολικά). Και δεν χρησιμοποιήθηκαν καθόλου χημικά για την υλοποίηση του επίσημου πλέον ονομαζόμενου Jardin Eutychia – από την Ελληνίδα Θεά της Ευτυχίας.

Περαιτέρω πληροφορίες:

Περισσότερες πληροφορίες – Peter Donegan

Ευχαριστώ πολύ:

  • Ολόκληρη η ομάδα στο Art et Jardins, Hauts de France. Ο Ερβέ Φρανσουά και το καταπληκτικό του επιτελείο στο Historial, Péronne. Ο Stephen, η Michelle και η οικογένεια που με υιοθέτησαν. Ελένη για το email? Niamh στην Ένωση Ιρλανδών στη Γαλλία. Οι άνθρωποι της Péronne που αφιέρωσαν χρόνο για να πουν ένα γεια και να συνομιλήσουν. London College of Garden Design για τη χρήση των εγκαταστάσεων τους. Ο Peter O’Connor και η ομάδα του στην Ιρλανδική Πρεσβεία στο Παρίσι. Bruno για τις φωτογραφίες του κήπου που χρησιμοποιείται.

Schreibe einen Kommentar